دليل تركيا
دليل الشركات - أخبار تركيا - سياحة وسفر - فرص عمل - العلاج والتجميل

مباحثات وزراء دفاع روسيا وتركيا وسوريا شملت الأزمة السورية ومشكلة اللاجئين والإرهاب

الأول منذ 2011.. لقاء سوري تركي برعاية روسية

213

مباحثات وزراء دفاع روسيا وتركيا وسوريا شملت الأزمة السورية ومشكلة اللاجئين والإرهاب

#SONDAKİKA – 11 yıl sonra Şam ile resmi temas… Türkiye-Suriye-Rusya Savunma Bakanları Moskova’da görüştü. Suriye krizi, mülteci sorunu ve terörle mücadele ele alındı. https://t.co/jRQeFEdcuz




اتصال رسمي بدمشق بعد 11 عاما .. تم الاتفاق على استمرار الاجتماعات الثلاثية. كيف تنعكس المقابلات على الميدان؟


11 yıl sonra Şam ile resmi temas… Görüşmelerin Savunma Bakanları düzeyinde yapılması ne anlama geliyor? Sığınmacılar nasıl gönderilecek?

#AnaHaber’de Mehmet Akif Ersoy sordu; İstinye Üniversitesi GÜVSAM Direktörü İsmail Hakkı Pekin yanıtladı.



Habertürk TV Dış Politika ve Güvenlik Politikaları Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin #AnaHaber’de değerlendirdi.


#عاجل⁩| وزارة الدفاع التركية: وزير الدفاع التقى في موسكو نظيريه الروسي والسوري وبحثوا الأزمة السورية ومشكلة اللاجئين وجهود محاربة التنظيمات الإرهابية





“ABD VE PKK’YA KARŞI TAVIR ALDILAR”

Hava Kuvvetleri İstihbarat Eski Başkanı, Türkiye-Suriye görüşmesini A Haber’de değerlendirdi: “Ortak harekete yeşil ışık yaktılar”

http://ahaber.im/ljjftv


Bakan Akar ve MİT Başkanı Fidan Moskova’da: Suriye ile ilk resmi temas

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan görüşmelerde bulunmak üzere Rusya‘nın başkenti Moskova‘ya gitti. Türkiye-Rusya-Suriye Savunma bakanları ile istihbarat başkanları toplantısında Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarındaki terör örgütleriyle ortak mücadele ele alındı. Yapıcı havada geçen toplantıda Suriye ve bölgede istikrarın temin edilmesi ve sürdürülmesi için üçlü formattaki toplantıların devamı konusunda mutabık kalındı. Konuya ilişkin A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, Esed rejiminin Suriye’deki ABD-PKK varlığına karşı tavır aldığını söyledi..


Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan ile Moskova‘ya gitti.

Bakan Akar, beraberindeki Fidan ile Esenboğa Havalimanı’ndan Rusya‘ya hareket etti.


Şam ile ilk temas Moskova’da

Bakan Akar ile MİT Başkanı Fidan mevkidaşlarıyla bir araya geldi



Şam ile 11 yıl sonra ilk temas Moskova’da

Hava Kuvvetleri İstihbarat Eski Başkanı Gürsel Tokmakoğlu: Türkiye’nin politikaları açısından çok önemli



Şam ile ilk temas Moskova’da

Prof. Dr. Mesut Caşın değerlendirdi




Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde bu görüşmeye işaret ettiğini vurgulayan Tokmakoğlu, “Hatırlayacağımız husus çerçevesinde önce savunma dışişleri bakanları görüşüp sonra liderlere kadar gelir şeklindeydi. Pişmiş bir konu bu, ön hazırlıkları yapıldı. Buna bağlı olarak da Türkiye’nin bu konuda görüşme konusunda olgunlaşmış bir konuyu değerlendirdiği ortadaydı. Hadise şu, Suriye’de bir ABD’nin varlığı söz konusu bununla birlikte PKK terör örgütünün ve bunun uzantılarının bir proje şeklinde Fırat’ın doğusunda, o ülkeyi bölen parçalayan o ülkenin kaynakları alarak, daha önce Suriye petrol bakanı hırsızlık demişti. Bu kaynakları çalıp götüren bir yapı var. Buna bir şekilde Suriye yönetiminin biz bunu istemiyoruz, karşıyız demesi gerekir. İşin ana noktası Suriye yönetiminin bir şekilde ABD ve PKK’yı istemediği konusunda sesini yükseltmesi. Bu Türkiye’nin politikaları açısından çok önemli.” diye konuştu.

Türkiye’nin güvenlik koridoru talebi olduğunu, bugüne kadar Esed yönetiminin ise ülkemizi ‘işgalci’ olarak lanse ettiği bir görüşü olduğunu söyleyen Tokmakoğlu, “Bu görüşmeler başladıysa, PKK’ya karşı Suriye’ye ABD’ye tavır aldığını düşünmemiz gerekiyor. Türkiye’nin güvenli bölgeyle alakalı olarak, ortak hareket etmesi konusunda yeşil ışık olduğunu düşünmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.


SURİYE İLE MUTLAK UZLAŞI SAĞLANABİLİR

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Akademisyen Mesut Hakkı Caşın ise şu değerlendirmelerde bulundu:

“İki husus var. Burada Sayın Putin ile Sayın Erdoğan son görüşmelerinde Suriye’de yeni bir sürecin başlayacağını işaret etmişlerdi. Suriye konusundaki genel politikasına bakıldığında Suriye ile mutlak bir uzlaşı sağlanabilir, bunun için Şam’ın da adım atması gerekiyor bu bir.

Türkiye’nin istediği güvenli bölgedeki garantilerin verilmesi ama en önemlisi bu güvenli bölgede yaklaşık 500 bin Suriyelinin can ve mal güvenliğinin teminatı, diğer taraftan da burada yaşayan Suriyeli vatandaşların da hayatlarının garanti altına alınması.

Suriye’nin toprak bütünlüğünü yakından ilgilendiren, PKK ve YPG’nin ABD silahlarıyla Türkiye’ye yapmış olduğu taarruzlardaki ABD şemsiyesinin kırılması Suriye’nin lehine. Suriye tarafı şunu çok iyi bilmeli ki, Türkiye’nin ABD gibi Suriye’de gizli bir planı yok. Türkiye, Irak’ta olduğu gibi Suriye’nin toprak bütünlüğünü en çok savunan devlet.

Türk halkı, Türk devleti Suriye’nin düşmanı değil, 4 milyon vatandaşını kabul etmiş Afrin’de de 5 milyon Suriyeliye toplamda 9 milyon Suriyeliye yardım sağlayan bir devlet.

Sınırımız çok önemli. Bu bakımdan Bakan Akar ve Fidan’ın görüşmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Belki de dışişleri bakanlarımız da bundan sonra görüşecektir. Olumlu bulmadığım tek hadise, Suriye’nin sınır güvenliğini TSK değil ABD CENTCOM tehdit ediyor. ABD oradan çeksin gitsin, PKK dağılsın gitsin. Türkiye askerlerini geri çeker, Suriye bunu çok iyi biliyor. Türkiye ile Suriye coğrafya bu topraklarda yaşamaya mahkumdur. 1200 senedir biz Mezopotamya’dayız, buralı olmayan Amerikanlar defolup gidecek. Türkiye’nin iyi niyet çabaları karşılık görmeli. Seçimden sonra daha olumlu neticeler alınacaktır.”



الأول منذ 2011.. لقاء سوري تركي برعاية روسية


التقى وزيرا الدفاع التركي والسوري، الأربعاء، في إطار اجتماع بموسكو مع نظيرهما الروسي، في أول لقاء رسمي على هذا المستوى بين أنقرة ودمشق منذ اندلاع النزاع في سوريا العام 2011.

وقالت وزارة الدفاع الروسية إن “محادثات ثلاثية جرت في موسكو بين وزراء الدفاع في روسيا الاتحادية والجمهورية العربية السورية وجمهورية تركيا”، تناولت خصوصا “سبل حل الأزمة السورية وقضية اللاجئين”.

وقبل أيام، قال الرئيس التركي رجب طيب أردوغان، إن عقد لقاء مع نظيره السوري بشار الأسد “أمر ممكن”، بعد انقطاع العلاقات الدبلوماسية مع دمشق منذ 2011.


وسبق لأردوغان أن قال في أغسطس الماضي، إنه “لا يمكنه استبعاد الحوار والدبلوماسية مع سوريا في المطلق”، مضيفا أن “الدبلوماسية بين الدول لا يمكن قطعها بالكامل”.

يشار إلى أن التحول المعلن في مواقف أنقرة حيال دمشق جاء في 11 أغسطس الماضي، وذلك على لسان وزير الخارجية التركي مولود تشاويش أوغلو.

وكان أوغلو قال حينها:”علينا أن نصالح المعارضة والنظام في سوريا بطريقة ما وإلا فلن يكون هناك سلام دائم، يجب أن تكون هناك إدارة قوية لمنع انقسام سوريا”.

©️ Sky News


لحظة وصول وزير الدفاع التركي إلى موسكو لعقد محادثات مع نظيريه السوري والروسي..

اللقاء السوري التركي هو الأول منذ 12 عاماً




التعليقات مغلقة.

محادثة واتسأب مباشرة
هل تريد المساعدة؟
مرحباً ...
هل تريد المساعدة؟
تواصل معنا مباشرة عبر الواتسأب.